donderdag 11 oktober 2007

The Lottery Ticket - Anton Chekhov


http://www.classicshorts.com/stories/lottery.html

2 opmerkingen:

Nick & Juul zei

Title- De titel ‘The Lottery Ticket’ verwijst naar het lot dat dit gezin heeft en zo kans maakt op grote geldprijzen en daarnaast voor minder leuke momenten zorgt.

Plot – Het verhaal begint in medias res, de mensen hebben namelijk het lot al in handen en de trekking heeft al in de krant gestaan. Er hebben dus gebeurtenissen plaats gevonden, die wij als lezers later via gedachtes te weten moeten komen.
Ivan denkt dat zijn vrouw een groot geldbedrag heeft gewonnen. In het begin van het verhaal vraagt Ivan zich dan ook af waarom zijn vrouw veel geld zou moeten winnen. Hij vind haar ook minder aantrekkelijk op dat moment. Ook denkt hij aan zijn familie, wat zij zouden doen als hij veel geld won. Die zouden natuurlijk geld willen hebben, en om steeds meer smeken. Die vieze ratten denkt hij. Hij denkt dit natuurlijk omdat mensen meestal jaloers reageren en in feite doet hij dit zelf ook. Dan blijkt dat het lotnummer verkeerd is en valt zijn droom natuurlijk in duigen. Eerst was ook alles rooskleurig, maar vanaf dat moment was alles weer saai, donker en minder aantrekkelijk. Dan daarna gaat hij weer dromen als hij toch die loterij zou winnen, dan zou het een landgoed kopen, een zomervilla en een rustig leven gaan leiden. Hij gaat natuurlijk dromen, want dat doet ieder normaal mens toch als hij kans maakt op een geldbedrag. Daarna heeft er weer een trekking plaatsgevonden en kijkt Ivan in de krant, op de tweede plaats voor 75.000 euro staat zijn serienummer 9,499, hij kijkt niet verder naar het lotnummer, maar de gedachten dat het serienummer goed is, is al zo bevredigend en daar worden ze zo blij van. De gedachten dat ze kans hebben om te winnen maakt ze gelukkig, en dat laat ze weer verbeelden in hun toekomst plannen.

Characters – The personages Ivan Dmitritch en zijn vrouw komen in dit verhaal voor. Het zijn allebei flat characters, omdat je niet veel over hun te weten komt. Natuurlijk kun je uit enkele reacties wel opmerken dat Ivan een beetje hebzuchtig is en dat hij zeer snel jaloers wordt als iets iemand anders wel mee zit en hem niet. Ivan is in onze ogen ook de hoofdpersoon en zijn vrouw de bijfiguur. De vrouw van Ivan is in onze ogen ook een beetje hebzuchtig. Maar dit is waarschijnlijk een afspiegeling hoe de meeste mensen zijn als er veel geld op het spel staat. Deze twee personages staan eigenlijk voor de hele maatschappij die op sommige momenten ook hebzuchtig en jaloers kan zijn.

Setting- Het verhaal speelt zich af in Engeland, dit kun je opmerken uit het verhaal, want ze willen als ze veel geld hebben de zee oversteken en naar het vaste land zoals Frankrijk of ItaliĆ«. De omgeving als hij aan het dromen is over zijn zomerhuisje die hij zou kunnen kopen als ze veel geld wonnen, is natuurlijk heel ‘rooskleurig’ want het verwoord een droom. De omgeving speelt in dit verhaal dan ook niet zo’n hele belangrijke rol omdat het meer om de reacties van de personages gaat, hoe reageren ze? Reageren ze blij of juist jaloers? De omgeving staat wel in contact met de gevoelens, zijn ze blij dan is het mooi. Zijn ze droevig dan is de omgeving ook somber.

Point of view- Je ziet dit verhaal door de ogen van een onafhankelijke verteller, die als het waren boven het verhaal staat. Maar je komt alleen de gedachtes en gevoelens van Ivan te weten, de vrouw zijn gevoelens kun je alleen maar raden door naar haar handelen te kijken. Ze noemen dit met literaire termen ook wel de personale vertelsituatie.

Theme – De boodschap van dit verhaal is dat mensen het geluk niet moeten laten afhangen van een loterij. Ben tevreden met wat je hebt. Als je wint is het natuurlijk geweldig, maar er worden ook zoveel mensen teleurgesteld. Mensen moeten gewoon blij zijn met wat ze hebben, en dromen is nooit verkeerd. Maar je moet er dan niet vanuit gaan dat het je ook zal gebeuren, want wie droomt er nou niet van een keer de loterij te winnen?

Style – De schrijver gebruikt veel bijvoeglijke naamwoorden. Het zijn niet de makkelijkste woorden die de schrijver gebruikt, maar het valt wel te snappen. De schrijver maakt ook gebruik van veel dialoog tussen de personages. Dit is ook belangrijk, omdat in dit verhaal veel gevoelens en gedachtes geuit worden.

Nick & Juul zei

Dit verhaal heeft ons zeker aan het denken gezet. We hebben dit verhaal dan ook gekozen, omdat de titel ons aansprak. 'The Lottery Ticket' suggereert naar een grote geldprijs en wie wil dat nou niet?!
Dit is zo'n mooi verhaal, omdat de voor en nadelen van het winnen/niet-winnen van de loterij zo goed worden beschreven. Als je wint is alles leuk, maar als je wint is het totaal anders.
Mensen worden ook jaloers en hebzuchtig als er veel geld op het spel staat. Ze gaan dan zelfs, in dit geval, hun eigen vrouw verafschuwen.
Dit gedicht is dan ook zeker aan te raden aan andere lezers, omdat het een mooi verhaal is en het je zeker aan het denken zet.