donderdag 25 oktober 2007

The Donkey - Guy de Maupassant



http://www.classicshorts.com/stories/donkey.html

2 opmerkingen:

Nick & Juul zei

Title – De short story heeft als titel ‘The Donkey’, wat de ezel betekend, dit suggereert dat het gedicht over een ezel gaat. In het gedicht komt inderdaad een ezel voor, maar omdat de twee jagers in dit gedicht zeer dom en simpel zijn, zou je hen ook kunnen vergelijken met een ezel.

Plot - Het verhaal is ab ovo geschreven, wat inhoudt dat het begint bij het begin en in logisch-chronologishe volgorde naar het einde gaat .Het verhaal gaat over het leven van twee mannen. Zij zijn ‘junk-gatherers’, vrij vertaald troepverzamelaars, die de oevers van de rivier afstruinen voor iets bruikbaars. Maar deze twee mannen, die niet bijster intelligent overkomen, zijn eigenlijk stropers. De ene stroper heet Labouise, maar hij wordt Chicot genoemd. De andere stroper heet Maillochon, hij wordt Mailloche genoemd. Chicot was een man van ongeveer 40 tot 50 jaar oud, lang, dun en had een rusteloos oog. Hij was kaal bij zijn slaap en als hij zijn vieze pet afzette leek hij net een geplukte kip. Mailloche daarentegen was het tegenovergestelde van Chicot. Hij was rood, dik, klein en zeer behaard, hij leek op een rauwe biefstuk. En hij hield bijna altijd zijn linkeroog dicht alsof hij op iets aan het mikken was. En hij had de gewoonte om alles en iedereen ‘sister’ te noemen, zelfs zijn compagnon Chicot.
Op een dag varen ze langs de oevers van de rivier en besluiten om op konijnen te gaan jagen.
Al snel vinden ze een konijn en schieten deze dood en besluiten er nog een dood te schieten. Deze vinden ze ook al snel en ook deze werd snel naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Ze verstopten de konijnen in de boot en varen verder. Dan zien ze in de verte een gedaante met een dier die moeizaam vooruit komen. Ze besluiten eropaf te gaan en ze zien dat het een vrouw is die een ezel vooruit aan het trekken is. Chicot vraagt waar ze naartoe gaat en die vrouw zegt dat ze naar de plaatselijke markt gaat om hem te verkopen. Maar Chicot en Mailloche zijn iets anders van plan, dus Chicot bied vijf franc voor het beest. De vrouw gaat akkoord en de ezel is verkocht. In plaats van het dier mee te nemen en te slachten gaan de twee mannen de ezel eerst martelen. Met hun geweren schieten ze hagelkogels door het oor van het dier, die hevige pijn heeft en op en neer begint te springen. De vrouw kan het lijden van het dier niet aanzien en wil hem terugkopen maar de mannen zeggen dat ze hem eerlijk gekocht hebben en dat ze ermee kunnen doen wat ze willen. De vrouw rent vloekend en tierend weg en dreigt dat ze de politie gaat bellen. De mannen gaan vrolijk door met hun spelletje. Op een gegeven moment rent de ezel weg en de mannen moeten erachter aan rennen. Maar de ezel is zo uitgeput dat hij zijn ontsnappingspoging al snel moet staken. De mannen halen hem in en besluiten het dier te doden. Ze duwen een geweer in zijn bek en schieten het dier af. Ze liggen het dier in hun bootje en gaan slapen. Als de ochtend begint worden ze wakker. Chicot heeft een idee gekregen en verteld dit aan Mailloche. Ze gaan aan wal en verstoppen de ezel onder het gras, tegen de avond gaan ze naar de wijn winkel van Jules, een oude man. Als de laatste gast de winkel verlaat vraagt Jules of de twee nog iets in de aanbieding hebben. Na wat onderhandelingen verkopen ze de twee konijnen. Dan gaan de twee stropers heel mysterieus doen over een ‘vangst’ die ze gedaan hebben. Mailloche had het neergeschoten maar ze wisten niet wat het was. De verkoper wordt nieuwsgierig en gokt dat het een hert is. De mannen zeggen dat het geen hert is maar zeggen ook dat ze niet weten wat het wel is. De man vraagt waarom ze het niet mee hadden genomen maar dat vonden de stropers te riskant. Maar als Jules ze 20 franc zou geven kon hij ernaar toe lopen en het dier meenemen en niemand zou iets in de gaten hebben. Jules gaat akkoord en geeft de mannen 20 franc. De mannen drinken hun glazen leeg en vertrekken in het donker van de nacht. Maillochon, die achter Chicot aanloopt, blijft Chicot in zijn rug tikken van vreugde.

Character – Er komen vier karakters voor in dit verhaal namelijk: Maillochon,Chicot,de vrouw en Jules. Het zijn alle flatcharacters. Je komt alleen wat uiterlijke kenmerken te weten maar je leert niet hun manier van denken en doen kennen. Maillochon en Chicot zijn de hoofdpersonages van dit verhaal. Je ziet wat zij doen en wat zij meemaken. Jules en de vrouw zijn bijfiguren. Ze komen maar een klein stukje in het verhaal voor en je komt bijna niks van ze te weten. Je zou de ezel ook als bijfiguur kunnen noemen. Hij speelt een belangrijke rol omdat de twee stropers hem doden en daarna verkopen alsof ze hem toevallig hebben gevangen. Het verhaal is vernoemd naar het beest dus het is zeker een belangrijke figuur in dit verhaal.

Point of view – Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt door iemand maar dat je haast niet in de gaten. Je komt van elk personage te weten wat hij/zij zegt.

Style - De schrijfstijl van het verhaal is niet heel moeilijk. Dit heeft er mee te maken dat je alles door de ogen zien van de twee stropers. Dit zijn naar onze mening twee vrij simpele personen en zij hebben daardoor dan ook geen geweldig vocabulaire. Dit maakt het lezen wel wat makkelijker omdat er niet veel moeilijke woorden in gebruikt worden. Maar omdat het verhaal al vrij oud is worden er nog wel wat oudere woorden gebruikt die in het hedendaagse Engels niet meer gebruikt worden. Ook komen er veel Franse namen in gedicht voor. De personages hebben Franse namen en ook de steden en rivieren. Je zou hieruit kunnen afleiden dat het verhaal zich afspeelt in Frankrijk.

Theme - Het verhaal laat de slechte kant van de mens zien. De stropers martelen een dier, jagen illegaal en verkopen de ezel veel te duur door aan Jules. Het boek laat zien dat mensen altijd een slechte kant hebben. Het zet je aan het denken over die slechte daden en het probeert je te laten zien dat jezelf zoiets nooit moet doen.

Setting - Zoals eerder gezegd is het waarschijnlijk dat het verhaal zich in Frankrijk afspeelt. Dit door alle Franse namen die in het gedicht gebruikt worden. Het is steeds donker of mistig als de twee stropers iets doen wat niet kan, dit roept een soort onheilspellend gevoel op en dat zal waarschijnlijk de bedoeling zij geweest van de schrijver.

Nick & Juul zei

We zochten naar short stories. Een naam die we vaak tegenkwamen was Guy de Maupassant. We besloten een short story van hem te gaan lezen. Het is 'The Donkey' geworden. De titel sprak ons wel aan en het leek op het eerste gezicht een vrolijk verhaal. Maar niets is minder waar. De twee stropers waar het verhaal om draait martelen de ezel en doden hem, om hem daarna weer door te verkopen aan een winkeleigenaar. Het verhaal is dus helemaal niet leuk maar zelfs wreed. We vinden het persoonlijk dan ook geen aanrader omdat het een vrij ziek verhaal is bijvoorbeeld het martelen van de ezel. Er zit naar onze mening ook niet echt een wijze les in het verhaal en dit maakt het tot één van de mindere verhalen de we gelezen hebben.