donderdag 11 oktober 2007

Sir Walter Scott - My Native Land


My Native Land
Poem lyrics of My Native Land by Sir Walter Scott.

Breathes there the man, with soul so dead,Who never to himself hath said,This is my own, my native land!Whose heart hath ne'er within him burn'd,As home his footsteps he hath turn'dFrom wandering on a foreign strand!If such there breathe, go, mark him well;For him no Minstrel raptures swell;High though his titles, proud his name,Boundless his wealth as wish can claim;Despite those titles, power, and pelf,The wretch, concentred all in self,Living, shall forfeit fair renown,And, doubly dying, shall go downTo the vile dust, from whence he sprung,Unwept, unhonour'd, and unsung.

3 opmerkingen:

Nick & Juul zei

Title – My Native land betekend Mijn Vaderland, het gedicht is dan ook opgedragen aan zijn geboorteland.

Plot –

Character – De dichter is het enige karakter wat in het gedicht voorkomt, hij zit niet echt in het gedicht als persoon maar je ziet de dingen door zijn ogen gebeuren.

Point of view – je ziet gedacht door de ogen van de dichter.

Theme – Trots en liefde voor het Vaderland.

Style – Het is een moeilijk gedicht. Omdat het gedicht al vrij oud is worden er oud-engelse woorden gebruikt. Dit maakt het gedicht soms lastig om te lezen.

Setting – Er is geen duidelijk setting, het gedicht gaat vooral over gevoelens

Nick & Juul zei

Dit gedicht is een vrij vers. Het heeft namelijk geen duidelijk rijmschema en geen vaste vorm. Het heeft wel een sterk ritme. Dit zijn dan ook de kenmerken van het vrije vers.

In het gedicht komen ook enkele elisies voor. Een elisie is dat de schrijver onbeklemtoonde letters weg laat vallen. In dit gedicht is dat het geval bij: turn'd/burn'd etc.

Nick & Juul zei

Wij hebben dit verhaal gekozen, omdat Sir Walter Scott toch een bekende naam in de Engelse literatuur is. Wij wilden er dan ook achterkomen hoe deze schrijver te werk is gegaan en wat hij dan gemaakt heeft.
My Native Land sprak ons aan, omdat het ons interessant leek wat hij over zijn vaderland te melden had en of wij dit ook in een bepaalde tijd konden plaatsen. Waarom schreef hij dit gedicht. Waarschijnlijk wilde hij mensen ervan overtuigen dat Engeland zeer mooi was en dat je hiervoor best mocht vechten, tijdens een opstand/oorlog etc.
Máár dit gedicht zoden wij toch niet direct aan iemand aanraden, omdat het een moeilijk gedicht is. Dit komt natuurlijk ook, omdat het uit een tijd komt die al lang achter ons ligt.