vrijdag 19 oktober 2007

William Wordsworth - A Whirl-Blast from behind the hill


"A Whirl-Blast from Behind the Hill"


A Whirl-Blast from behind the hill
Rushed o'er the wood with startling sound;
Then--all at once the air was still,
And showers of hailstones pattered round.
Where leafless oaks towered high above,
I sat within an undergrove
Of tallest hollies, tall and green;
A fairer bower was never seen.
From year to year the spacious floor
With withered leaves is covered o'er,
And all the year the bower is green.
But see! where'er the hailstones drop
The withered leaves all skip and hop;
There's not a breeze--no breath of air--
Yet here, and there, and everywhere
Along the floor, beneath the shade
By those embowering hollies made,
The leaves in myriads jump and spring,
As if with pipes and music rare
Some Robin Good-fellow were there,
And all those leaves, in festive glee,
Were dancing to the minstrelsy.

William Wordsworth

2 opmerkingen:

Nick & Juul zei

Titel- De titel van het gedicht verraad al gelijk dat we hier met een romantisch gedicht te maken hebben. De titel suggereert namelijk naar de natuur, dit is een veelvoorkomend verschijnsel in de romantisch periode.

Plot- Er kwam een harde, luidruchtige windvlaag van achter de berg en die schrok het hele bos op. Maar opeens was alles helemaal stil en het begon keihard te hagelen. Het is duidelijk een periode van herfst want de imposante eikenbomen die hoog boven alles uittoornen hebben geen bladeren meer om de nietige mens te beschermen van de hagel. Maar de ikpersoon zit te kijken naar de hagel en het groen van de natuur, een mooier prieel heeft hij nog nooit gezien. Elk jaar weer wordt de grote vloer van de wereld( de aardbodem) bedekt met bladeren. En als de hagel dan neerkomt dan springen de bladeren op en neer. De gebeurtenissen hangen samen met de jaargetijden. De hagelstenen maakten gaten in de aarde. De bladeren springen op en neer door de hagelstenen en lijken zo te dansen op de muziek van een minstreel.

Characters- In dit gedicht komt de ikpersoon, de Robin Good-kerel en de minstreel. Dit zijn allemaal flatcharacters omdat je er niks over te weten krijgt. Er is moeilijk een verschil te maken tussen hoofd- en bijpersoon

Point of view- Je ziet het gedicht door de ogen van de ikpersoon. Het is onduidelijk of de ikpersoon ook de schrijver is.

Style- Het taalgebruik van dit gedicht is niet uitermate moeilijk, het leest vrij makkelijk. Er zitten wel enkele moeilijke woorden tussen maar die zijn niet hinderlijk. De schrijver gebruikt wel dubbelzinnig taalgebruik. Bijvoorbeeld het woord ‘spring’ suggereert naar de lente terwijl het gedicht ook over de herfst gaat.

Theme- Het thema van dit gedicht is het verstrijken van de jaargetijden.

Setting- Het speelt zich af in een mooie, groene natuurlijke omgeving. Die aangetast wordt door de hagelstenen.

Nick & Juul zei

We hadden een romantsich gedicht nodig en William Wordsworth is een bekende naam in de dichtwereld. We zochten naar een gedicht van hem en kwamen op dit gedicht uit om dat de titel suggereerde dat het gedicht over de natuur gaat. En omdat natuur een belangrijk thema is in de literatuur, kozen we voor dit gedicht. Het thema, de vier jaargetijden, is een mooi en inspirerend thema. Natuurliefhebbers zullen dit gedicht zeker kunnen waarderen. Zelf vonden we het gedicht zeker niet slecht maar omdat ons de natuur wat minder boeit is het gedicht gelijk wat minder leuk. En omdat het al een ouder gedicht is, worden er woorden en uitspraken gebruikt die bij ons niet bekend zijn. Dit is duidelijk een gedicht voor de liefhebber.